Wat is de doppenbak?

Op de kruising van de Slotermeerlaan en de Burgemeester Roëllstraat staat de eerste openbare doppenbak van Amsterdam. Op 9 november om 14.00 uur ontmoet ik daar  de initiatiefnemer van deze bak Jan van der Borden. Ik had helemaal geen vragen voor een gesprek met hem hoeven voor te bereiden, want lachend en enthousiast begint hij te vertellen:

Plastic doppen sparen

Mijn moeder spaarde al altijd plastic doppen, dat was bij ons thuis de gewoonte. En in het BovenIJ ziekenhuis waar ik tot voor kort werkte, ik ben nu met pensioen, worden veel plastic doppen op de O.K. gebruikt. Er staat daar een grote mand voor doppen, evenals in de hal en in het restaurant. Een vrijwilliger brengt die naar de kop van Noord-Holland in de buurt van Den Helder. Ook de doppen van het Stadsklooster in de Derkinderenstraat en die van Recycle Valley hier vlak in de buurt gaan daarheen. Voor 100 kilo doppen krijgen we € 22,-. Het idee dient een dubbel doel: Het is niet alleen voor de opleiding van blindengeleide-honden, maar je doet ook nog iets voor het milieu. Ik raap ze bijvoorbeeld op in het Sloterpark.

Ben je bekend met de website www.wijzijnplein4045.nl?

Ja zeker, ik doe mee aan het project ‘het schoonste plein’, waarvoor we verleden jaar nog een prijs hebben gewonnen. In de week van 23 november a.s. bieden we op de markt een stoffen tas aan, te koop voor € 0,50 en ter vervanging van zoveel mogelijk plastic tasjes.

Je bent aardig betrokken bij de buurt. Woon je ook in Slotermeer?

Ik woon hier achter de Dom. H van der Laanstraat, dus dicht bij deze bak, heel makkelijk.
In februari van dit jaar was de officiële opening van de doppenbak door de gemeente. Het duurde 9 maanden voordat het plan uitgevoerd kon worden. Bakken voor papier, plastic, glas en restafval zijn eigendom van de gemeente, inclusief de inhoud ervan. De doppenbak is ook van de gemeente, maar die wil niet verantwoordelijk zijn voor de inhoud. De doppen moeten daarom door iemand geadopteerd worden. En dat heb ik willen doen. Ik heb van de gemeente een sleutel gekregen waarmee ik de bak één keer in de 1 à 2 weken leeg. Alleen plastic doppen met een doorsnee van maximaal 15 cm. kun je erin kwijt. Er zijn 11 miljoen doppen nodig voor € 5000,- en dat zijn de kosten van één jaar opleiding voor een blindengeleidehond.

Ook een doppenbak adopteren?

In Amsterdam moeten meer bakken komen. Het probleem van waar je met die doppen naar toe moet is al opgelost. En het ontwerp voor een nieuwe bak met een speciale opening en een designbeplakking ligt bij de gemeente klaar. Blijft de vraag: Wie wil ook zo’n doppenbak adopteren? Want als heel Amsterdam meedoet, levert dat een geleidehond per jaar op.
Iemand die daar een beetje tijd voor over heeft, kan contact met mij opnemen via jvdb1957@gmail.com

Jan gaat naast de doppenbak staan voor een foto en dan nemen we zwaaiend afscheid.