Wandelen in Nieuw-West

De afgelopen maanden heb ik Nieuw-West beter leren kennen dan ooit. De wereld werd tenslotte toch een stukje kleiner door alle maatregelen rondom corona. Om niet helemaal gek te worden van alle muren in mijn toch al niet al te grote huisje, heb ik heel veel wandelingen gemaakt. Slotermeer blijft me verrassen. Ik ontdek steeds weer een nieuw stukje groen, een mooie muurtekening, vreemde vogels, mooie bloemen, een buurtkat die ik even aan moet halen, een praatje met een onbekende op afstand. Het is een soort vakantiegevoel in mijn eigen buurt.
De wandelingen maken me ook nieuwsgierig. Wie zijn mijn buurtgenoten? Wie waren de eerste bewoners? Hoe was het hier vroeger? Hoe kan het dat Nieuw-West zo geliefd is bij bewoners en zoveel vooroordelen oproept bij de rest van Nederland? Welke mooie plekken heb ik nog niet ontdekt? Het zou toch ook  leuk zijn om dit samen te doen?

Groeten uit Nieuw-West

Op zondag 5 juli liep ik mee met de poëzieroute ‘Groeten uit Nieuw-West’ van Huis der Letteren onder begeleiding van oud-stadsdeeldichter Gökhan Aksoy. Het project ‘Groeten uit Nieuw-West’ is afgelopen winter begonnen met workshops waarbij foto’s gemaakt zijn in de directe omgeving. Aan de hand van de foto’s schreef iedereen een eigen gedicht. Tijdens de poëzieroute op 5 juli droegen, veelal de buurtdichters zelf, de gedichten voor op de plek waar de foto gemaakt was.

Nog meer wandelen in Nieuw-West

Op 30 augustus heb je nog een kans om mee te lopen want dan lopen we een ander gedeelte van de route. Van de foto’s en gedichten van buurtbewoners, zowel volwassenen als kinderen, zijn ansichtkaarten gemaakt. Mocht je niet op 30 augustus kunnen dan kun je de ansichtkaarten bestellen (set van 25 stuks) en zelf de route lopen via deze link. En neem zeker een kijkje op de website Huis der Letteren en/of op hun facebookpagina Daar staat deze zomer nog een aantal poëtische evenementen op, waar echt iedereen zich welkom voelt. Gökhan Aksoy is met Huis der Letteren één van de drie genomineerden voor de New WeSter cultuurprijs. De uitreiking is op 12 september, dan horen we of hij gewonnen heeft.

Wandeltip

Tenslotte nog een mooie wandeltip met een hele andere invalshoek: Ommetje Slotermeer. Deze wandeling kun je via een podcast op je mobiele telefoon volgen. Ik kwam deze wandeling op het spoor toen ik in mijn straat een stel met de telefoon in de hand zag lopen. Zij vertelden mij waar ik moest zijn.
Mocht jij zelf nog leuke wandeltips hebben of weet je toevallig heel veel van je buurt, stuur ons dan even een mailtje: programma@wijzijnplein4045.nl. Dan wandelen we samen verder.

Meer info poëziewandeling ‘Groeten uit Nieuw West’ 30 augustus: Facebook en www.huisderletteren.nl

Auteur: Annemarie Libbers