Vernieuwing Plein ’40-’45

Plein ’40-’45 is dé ontmoetingsplek voor een grote groep bewoners en bezoekers van Nieuw-West. Met Sloterdijk op fietsafstand en de ontwikkelingen in de rest van de stad, krijgt het plein een steeds belangrijkere functie voor een grote en diverse groep mensen. Na jaren van kleinschalig onderhoud is Plein ’40-’45 toe aan een opknapbeurt. Samen met bewoners en ondernemers gaat de Gemeente Amsterdam het plein vernieuwen. Als ‘Wij Zijn Plein ’40-’45 (bewoners, ondernemers en de gemeente) werken we in partnerschap aan de toekomst van het plein. Belangrijk is dat alle gebruikers -jong en oud, huidige en nieuwe bewoners, en alle culturen – zich welkom en thuis (blijven) voelen op het plein. Iedereen is daarom van harte uitgenodigd om mee te denken over een nieuw ontwerp voor ons plein.

 Plein ’40-’45 in deelgebieden

Toekomstcafés Plein ’40-’45

Stadsdeel Nieuw-West organiseerde een reeks Toekomstcafés waarbij we met elkaar in gesprek zijn gegaan over de vernieuwing van Plein ’40-’45. Per bijeenkomst keken we naar een deelgebied van het plein: de waterkom, het tuin- en middengebied, het marktterrein en de entree.  Daarna is er op 7 juni 2021 een digitaal Toekomstcafé geweest waarin de resultaten van de eerdere Toekomstcafés zijn besproken en verschillende scenario’s voor een nieuwe inrichting van Plein ’40-’45 zijn gepresenteerd. In de zomer van 2021 worden deze scenario’s in het Glazen Huis als expositie tentoongesteld.

Naast de Toekomstcafés, zijn er ook op straat en op de markt gesprekken gevoerd over het plein, zijn er inloopspreekuren geweest, en waren er twee digitale enquêtes om input op te halen bij de buurt.

Terugblikken Toekomstcafés

Benieuwd naar de Toekomstcafés die zijn geweest, en de ideeën die daar zijn opgehaald? Bekijk dan de terugblikken:

Scenario’s herinrichting Plein ’40-’45

Op 7 juni 2021 zijn verschillende denkrichtingen en scenario’s voor een nieuwe inrichting van Plein ’40-’45 gepresenteerd. Hieronder vind je de presentatie.

Wil je meer weten?

Ga naar www.amsterdam.nl/plein40-45 voor meer informatie. Als je nog vragen hebt of ideeën voor Plein ’40-’45 kun je contact opnemen met Tessa van Stokken via t.van.stokken@amsterdam.nl