Hoe bouw je aan een veerkrachtig Plein ’40-’45?

Maartje Bos kijkt terug op een winderige dag op het Plein in april vorig jaar. Op die dag veranderde het plein in een talentenplein. Dat was de voorloper van de Oasis Game die later plaats vond. De Oasis Game gaat over het waarmaken van dromen.

Mijn talent – Ons plein

Zaterdag 13 april 2019. Het is een stormachtige zaterdagochtend in de lente. Het plein is nog aan het ontwaken terwijl de voorbereidingsgroep van het talentenplein al volop aan de gang is. Vandaag wordt het plein rondom het Carillon omgetoverd tot een talentenplein. Het programma is nog open. In de ochtend gaan we met iedereen die interesse heeft en aan komt waaien aan de slag om samen iets te creëren. Het doel is om de talenten van de buurt te laten zien en met elkaar te verbinden. Zo kunnen we gebruik maken van de collectieve energie van het plein en de buurt. Het talentenplein is één van de voorbereidingen op de Oasis Game van Plein ’40- ’45 die in juni van start gaat. De Oasis Game richt zich op het realiseren van dromen van een buurt of een groep mensen.

Het is pittig opstarten, alles waait weg. Het is koud en het loopt nog niet over van de mensen. Bij BOOT HvA (een paar straten verderop) kunnen we terecht om koffie en thee te maken. We slepen de volle kannen mee samen met stoelen en tafels.
Ik loop nog een rondje op het plein en raak in gesprek met een vrouw die spontaan besluit mee te doen samen met haar kinderen. Ze blijkt later een theatertalent te zijn.

De uitdaging

Rond 11 uur starten we met een groepje mensen, een mix van bewoners, ambtenaren en professionals. We maken met elkaar kennis door meer te horen over elkaars talenten en ideeën. Vanuit daar wordt de groep opgedeeld in kleine groepjes om onze uitdaging waar te maken:
De uitdaging: binnen 2 uur is er een talentenplein met een programma, versiering en publiek.
Als we zoiets organiseren dan zijn we normaal gesproken weken lang bezig met de voorbereiding. We zorgen dan voor een mooi draaiboek met een programma. Nu is er geen programma en geen draaiboek. De uitdaging is juist om met de mensen en de spullen die er zijn iets met elkaar neer te zetten. Er kan dus van alles spontaan ontstaan én het is ook spannend. Niemand heeft een idee van wat er nu echt gaat gebeuren.

Hoe hou je de energie vast in een uitdaging? 

Het is lastig om de energie vast te houden, in dit geval vervliegt de energie letterlijk door de harde wind, samen met de versiering. De theatergroep trekt zich hierdoor noodgedwongen terug in de Honingraat.
Het is flink aanpoten en we hebben het koud. Jeroen haalt verse koffie bij Yakup van Coffee Mania om de moed erin te houden en op te warmen. Mensen zijn op verschillende plekken bezig of even weg. En dan start het programma van het Talentenplein. We besluiten last minute om van locatie te veranderen waardoor we dichter bij de markt staan en meer aandacht trekken.

Opeens komt alles samen. Mensen verzamelen zich, spontaan en georganiseerd, we hebben een megafoon, sprekerskistje, er is publiek en mensen doen spontaan mee. Het is een diverse groep: kinderen, jongeren, ouderen, bewoners, ondernemers, professionals, alle kleuren en maten. Iedereen is aangetrokken door de liefde voor Plein ’40-’45, het thema talenten en/of de “reuring” die er is ontstaan.
De talenten worden op verschillende manieren zichtbaar. Tekeningen van kinderen, het Plein ‘40-‘45’ lied, terugspeeltheater, de organisatie groep die publiek weten te trekken. En Ahmet Can komt met een heerlijke schaal met Baklava aanzetten waar iedereen van geniet.

Op zo’n groot plein kan de energie letterlijk en figuurlijk gemakkelijk verwaaien en ook even krachtig samenkomen. Een kracht die zo’n sterkende aanzuigende werking heeft waarbij alles klopt en het kloppend hart van het plein in beweging is. Net als een straatoptreden op de Ramblas of op de Dam. Het ene moment is er een spectaculair optreden en het volgende moment gaat ieder weer z’n eigen weg.

De mensen maken het plein veerkrachtig

Veerkracht gaat over het opkrabbelen na een tegenslag. En om als een licht veertje mee te kunnen bewegen met wat er om je heen gebeurt. Veerkracht ontstaat in een uitdaging zoals de uitdaging van het talentenplein. Waar je uit je comfort zone wordt gehaald en niets gaat zoals je verwacht of hoopt. Juist dan kunnen er nieuwe talenten gaan shinen. En staan mensen op om initiatief te nemen. Door het samen te doen, juist met weinig middelen is er veel meer mogelijk. Net zoals je met een groep even met z’n allen opruimt, binnen no time is het gebeurd, terwijl het in je eentje frustrerend lang duurt. De mensen maken Plein ’40-’45 heb ik vaak horen zeggen. De mensen maken het plein mét elkaar. Deze kracht en alle energie en inzet van de betrokkenen heb ik ook mogen ervaren en deze inspiratie neem ik graag mee.

Door: Maartje Bos , Oasis Game trainer en sociaal ondernemer.
Nieuwsgierig wat er verder allemaal gebeurd is met de Oasis Game? Zie ook de flories op de website (https://wijzijnplein4045.nl/category/flories/) en op facebook https://www.facebook.com/events/2294910170576402/?active_tab=discussion en https://www.facebook.com/media/set?vanity=wasim.wattar&set=a.617424082085626