De zoete geur van kruidnagels

Geen echte estafettebrief, maar wel binnengekomen post. De buurvrouw van een van onze redactieleden is aan het woord.

Daar kwam mijn buurvrouw energiek aangestapt, krullende haren, dansend rond een stralend gezicht. We zijn er pas achter gekomen dat we van hetzelfde bouwjaar zijn en dat is een paar jaar eerder dan de bouw van de buurt.

“Sinds wanneer woon jij hier?” vroeg de buurvrouw. “1980” zei ik. “Zou je dan iets van je herinneringen willen schrijven voor de nieuwe bewoners?” vroeg ze.

Opeens voor je het beseft, hoor je tot de oudere generatie. Wat komt er dan naar boven borrelen?

De zoete geur van kruidnagel
Bij mij de zoete geur van kruidnagel, vooral op een warme zomeravond, meegevoerd door de wind. Van waar kwam die heerlijke geur? Het was de rook van een Kretek sigaret. Die naam verwijst letterlijk naar het knetteren van de sigaret tijdens het roken. De kruidnagels knappen en verspreiden zo de lucht.

In 1950 waren de Indisch-Nederlanders de eerste bewoners, nadat zij gerepatrieerd waren uit voormalig Nederlands-Indië. Zoals nu andere culturen brachten zij nieuwe smakelijk gerechten mee en verrijkten zo onze cultuur.

Groenere tuinen en vogels
Zo zie ik ook de veel groenere tuinen, geen schuurtjes en lage schuttingen voor me. Er heerste een laat maar groeien en bloeien mentaliteit. Voor vogels is dat een ideale omgeving.  Ik zag soorten die hier nu niet meer komen, anderen sterk verminderd en dat is jammer.

Minder tegels in je tuin
Een schuurtje is natuurlijk oké, maar laten we ook wat ruimte over voor de noodzakelijke natuur. Wat zou het saai zijn zonder het getsjilp en gekwetter en gezang van onze vogels. Laten we daarom gehoor geven aan de oproep: Minder tegels in je tuin.

  • Goed voor de afvoer van water,
  • goed voor insecten en vogels,
  • goed voor jezelf in vele opzichten.

We doen onszelf tekort door tegels te willen.

A.Swaan